OPŁATY

BONY OBIADOWE- CZERWIEC 2018  

 

Wpłaty za obiady za miesiąc CZERWIEC proszę dokonywać do dnia 3 czerwca 2018r na konto bankowe: 

Szkoła Podstawowa Nr 2 w Suwałkach 

BANK PEKAO SA / bez prowizji / 

67 1240 52 1111 11 0000 4929 0714 

Uczniowie: 15 dni x 3,90 zł = 58,50 zł 

Nauczyciele: 15 dni x 6,70 zł= 100,50 zł

W przypadku odliczeń związanych ze zgłoszoną nieobecnością dziecka w szkole lub wszelkich zaległości bądź nadpłat, proszę o kontakt z intendentem w celu określenia dokładniej kwoty do zapłaty w czerwcu. 

Proszę również o wpłacanie dokładnej kwoty podanej przez intendenta i nie zaokrąglanie jej. 

Bony będą wydawane w dniach:

30.05.2018r i 01.06.2018r

w pokoju intendenta od godziny: 7oo do godziny 14oo

(z wyłączeniem przerw obiadowych), po okazaniu dowodu wpłaty.

Dowodem wpłaty może być wydrukowany przelew bankowy, zdjęcie z przelewu bądź pisemne oświadczenie rodzica, iż uiścił zapłatę w danej wysokości na dany numer konta za miesiąc czerwiec.

 

Stołówka szkolna 2017/2018

 

PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE

1. Zboża zawierające gluten 8. Orzechy
2. Skorupiaki i produkty pochodne 9. Seler i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne ( arachidowe) 12. Dwutlenek siarki
6. Soja i produkty pochodne 13. Łubin
7.  Mleko i produkty pochodne 14. Mięczaki

 UWAGA! Przy nazwach dań w jadłospisie znajdują się w nawiasach numery alergenów zgodnie z powyższym wykazem.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Jadłospis jest wywieszany na tablicy przy stołówce.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poniedziałek, 21 maja 2018

ZUPA: pomidorowa

(składniki: ryż basmanti [może zawierać gluten]; wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: marchew, por, seler, pietruszka oraz kości wieprzowych;koncentrat pomidorowy 30% (4%) [pasta pomidorowa, woda, sól]; śmietana 18% tł.; cebula; masło [śmietanka pasteryzowana] przyprawy w zmiennych proporcjach: natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól)

OBIAD: pyzy z mięsem i cebulką

(składniki: {ciasto [mąka pszenna; woda; błonnik pszenny; sól; olej rzepakowy; kurkuma]; nadzienie [mięso wieprzowe (79%); odtłuszczona mąka sojowa; tłuszcz wieprzowy; cebula; włoszczyzna w zmiennych proporcjach: marchew, pietruszka, seler, por; przyprawy, błonnik pszenny], mogą zawierać mleko i gorczycę}; cebula smażona (4%) [cebula, olej rzepakowy, sól])

SURÓWKA: z kapusty kiszonej z ananasem

(składniki: kapusta kiszona (87%); ananas (7%), cebula; przyprawy w zmiennych proporcjach: pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier)

DESER: ciastko zbożowe z owocami

(Składniki: produkty pochodzące ze zbóż 30% (płatki owsiane, kasza kukurydziana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa), syrop glukozowy, żurawina wielkoowocowa słodzona suszona 10,7% (żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), tłuszcze roślinne (palmowy nieutwardzony, z pestki palmy, shea) w zmiennych proporcjach, cukier, serwatka w proszku (z mleka), substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, cukier trzcinowy nierafinowany, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, malina liofilizowana 0,27%, emulgator: lecytyny (z soi), sól, aromat, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól morska, naturalny aromat waniliowy, może zawierać orzeszki arachidowe, inne orzechy oraz sezam)

Wtorek, 22 maja 2018

ZUPA: koperkowa

(składniki: ziemniaki; wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: marchew, por, seler, pietruszka oraz kości wieprzowych; śmietana 18%tł.; cebula; koperek (2,5%); masło [śmietanka pasteryzowana] przyprawy w zmiennych proporcjach: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól)

OBIAD: pieczeń rzymska

(składniki: łopatka wieprzowa (90%); jaja kurze; bułka tarta [mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól]; mąka pszenna; olej rzepakowy; przyprawy w zmiennych proporcjach: pieprz czarny, czosnek granulowany, sól)

ziemniaki,

(składniki: ziemniaki, sól, koperek)

SURÓWKA: marchew z groszkiem

(składniki: warzywa (96%) w zmiennych proporcjach: marchew, groszek zielony, masło [śmietanka pasteryzowana]; bułka tarta [mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól]; sól)

DESER: sok 100%

(składniki: woda, przeciery z: marchwi (19%) i jabłek (16%), cukier, przecier z malin (3%), sok jabłkowy (1%) z zagęszczonego soku, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, witaminy: C i E, aromat)

Środa, 23 maja 2018

ZUPA: krupnik z kaszą jaglaną

(składniki: ziemniaki; kasza jaglana (6%), wywar na bazie włoszczyzny; w zmiennych proporcjach: marchew, por, seler, pietruszka oraz wędzonych kości wieprzowych; cebula; masło [śmietanka pasteryzowana]; natka pietruszki; przyprawy w zmiennych proporcjach: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól)

OBIAD: filet drobiowy w sosie śmietanowo- serowym

(składniki: filet drobiowy (78%); śmietana 18%tł. (12%); przyprawa 4 sery (6%) [skrobia, ser topiony (24%) (w tym sery: pleśniowy typu blue cheese, mozzarella, ser dojrzewający, crescenza), tłuszcz palmowy, sól, śmietanka (3%), hydrolizowane białka roślinne, brokuły (2,2%), laktoza, czosnek, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, cebula, białka mleka, cukier, ekstrakt drożdżowy, aromaty (w tym mleko), tymianek, maltodekstryna: ze skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub ryżowej. Może zawierać gluten (zboża), jaja, seler i gorczycę]; serek topiony (3%) [odtłuszczone mleko, masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, białka mleka, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy]; przyprawy w zmiennych proporcjach: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól)

ryż,

(składniki: ryż paraboliczny [może zawierać gluten])

SURÓWKA: wielowarzywna

(składniki: warzywa w zmiennych proporcjach (99%) [marchew, zielony groszek, różyczki kalafiora, różyczki brokułów])

DESER: deser mleczny

(składniki:mleko pasteryzowane, śmietanka pasteryzowana, serwatka odtworzona, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, żelatyna, substancje zagęszczające: karagen, guma tara, regulator kwasowości: cytryniany sodu, barwnik: karoteny, naturalny aromat waniliowy, emulgator: E472b, Zawartość bitej śmietanki 12%)

Czwartek, 24 maja 2018

ZUPA: buraczkowa

(składniki: ziemniaki; wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: marchew, por, seler, pietruszka oraz kości wieprzowych; koncentrat buraczany 60% (4,5%) [koncentrat buraczany 60%, woda, cukier, sól, kwas cytrynowy, pieprz czarny, czosnek, majeranek, koper, marchew, pietruszka]; śmietana 18% tł.; cebula; masło [śmietanka pasteryzowana] natka pietruszki; przyprawy w zmiennych proporcjach: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól)

OBIAD: bigos

(składniki: kapusta biała (45%); kapusta kiszona (25%); kiełbasa dobra (15%): [mięso wieprzowe (78%), sól, czosnek świeży, przyprawy, substancja konserwująca: azotyn sodu]; kiełbasa zwykła (10%): [mięso wieprzowe (67%), woda, mięso wołowe (8%), skórki wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, sól spożywcza, czosnek, przyprawy, syrop cukrowy, ekstrakty ziół, substancja konserwująca: azotyn sodu]; kiełbasa śląska (5%): [mięso wieprzowe (67%), woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, błonnik pszenny bezglutenowy, sól, stabilizator: trifosforany, białko wieprzowe kolagenowe, substancja zagęszczająca: karagen, glukoza, przeciwutleniacze: askorbinian sodu, kwas izoaskorbinowy, ekstrakty przypraw, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, przyprawy, aromat, aromat dymu wędzarniczego, maltodekstryna, substancja konserwująca: azotyn sodu. Produkty mięsne mogą zawierać: zboża zawierające gluten, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę]; koncentrat pomidorowy 30% (4%) [pasta pomidorowa, woda, sól]; koperek; przyprawy w zmiennych proporcjach: pieprz naturalny, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, sól)

chleb

(składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, słód pszenny), może zawierać śladowe ilości jaj, soi, mleka, orzechów i sezamu)

ziemniaki

(składniki: ziemniaki, sól, koperek)

DESER: sok

(Składniki: sok jabłkowy 100% z zagęszczonego soku, witamina C)

 

Piątek, 25 maja 2018

ZUPA: żurek

(składniki: ziemniaki; mąka makaronowa pszenna; wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: marchew, por, seler, pietruszka oraz kości wieprzowych; śmietana 18% tł.; koncentrat żurku (3%) [woda, mąka żytnia 10%, sól, cukier, przypraw. Może zawierać: seler, gorczycę, mleko, oraz produkty z jaj]; cebula; masło [śmietanka pasteryzowana]; przyprawy w zmiennych proporcjach: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól)

OBIAD: : ryba zapiekana z serem

(składniki: filety z mintaja (50%), sos serowy (50%) [ser gouda (19%) woda, śmietana (6%) masło [śmietanka pasteryzowana], mąka pszenna, ser edamer (4%), sól, cukier, twaróg, skrobia ziemniaczana, przyprawy [gałka muszkatołowa, kurkuma, pieprz czarny, mąka ryżowa, drożdże]. Może zawierać śladowe ilości soi, selera i gorczycy)]

ziemniaki,

(składniki: ziemniaki, sól, koperek)

SURÓWKA: colesław

(składniki: biała kapusta (75%); marchew; koperek; sos ogrodowy [laktoza, regulator kwasowości, natka pietruszki, cebula suszona, szczypiorek, gorczyca biała, kurkuma, czosnek, pieprz. Może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, mleko, soję, seler, orzeszki ziemne i sezam]; przyprawy w zmiennych proporcjach: pieprz naturalny, sól)

DESER: orzeszki ziemne w karmelu

(składniki: orzeszki ziemne (85%), cukier, olej słonecznikowy, miód (1,5%), syrop glukozowy, sól, substancja żelująca (guma ksantanowa). Produkt może zawierać orzechy)